Вічне й непереможне українське слово

Колись, у часи прагнень українства до волі й самостійності, Пантелеймон Куліш сказав: «Зовсім інша була б річ, якби ми єдиними устами і єдиним серцем трудилися над пробудженням суспільно-національної свідомості України». Сьогодні вже визнана світом незалежна держава протистоїть ворожій навалі невгамовного колишнього колонізатора і знову потребує згуртованості та єдності для переможної боротьби. Серед чинників, що сприяють національній єдності та самоідентифікації народу, звичайно, найважливішим є мова.

В цьому контексті особливо приємно усвідомлювати, що велика родина Університету «Україна», незважаючи на широку територіально розгалужену систему структурних підрозділів, повсякчас лишається єдиною в питанні величезної пошани і любові до рідної мови.

Так, відповідно наказу №116 від 05.10.2016 р. про функціонування української мови в університеті та Плану заходів щодо розширення сфери вживання української мови в Університеті «Україна» на 2016-2017 навчальний рік, 9 листопада було проведено Всеукраїнський диктант національної єдності із залученням усіх працівників науково-педагогічного колективу Новокаховського гуманітарного інституту.

Високі показники написаних робіт наочно доводять, що мовна ситуація серед наукових працівників ВНЗ є позитивною, а здійснювана державною мовою науково-педагогічна діяльність проводиться на належному лексико-граматичному рівні.

Тож, віримо, що споконвічне українське слово як найпоказовіша величина нашої національної сили й надалі слугуватиме найміцнішим щитом для захисту від ворожого тиску. А трудовий колектив НГІ, із дня на день працюючи над підвищенням рівня мовленнєвої професійної майстерності студентів, зможе відкрити майбутнім випускникам справжній український світ – наш світ, осмислений і відтворений в українському слові.